L’any 1988, gràcies a la decisiva intervenció de la Fina Masdéu i del Ramon Salvat, vàrem poder publicar, finalment, el llibre Els ocells al Camp de Tarragona. Malgrat que havia estat redactat i treballat des de 1983, no va ser fins aquell any que el Centre de Lectura es va decidir a publicar-lo.

Des d’aleshores, òbviament, el coneixement de les poblacions d’ocells al Camp de Tarragona ha variat molt, fins i tot el mateix poblament d’espècies ornitològiques ha variat i està variant.

Ara, mercès al format digital, podem oferir de forma totalment actualitzable al dia i interactiva, un recull de les dades existents sobre ocells al Camp, Quins hi ha, quan i on són i fins i tot quants n’hi ha alguns cops. Aquesta és la intenció d’aquest blog.

dimarts, 31 de març del 2009

Telescopi


Probablement, el telescopi serà de les darreres eines que comprarem, ja que el seu preu no és precisament baix -la crisi!- però de ben segur que, quan ho haguem fet, no ens en penedirem.
Es tracta d'un estri útil, molt útil, però sobretot molt agraït. La visió amb un bon telescopi d'un ocell que s'està molta estona a l'abast és molt gratificant. A més, és un ajut quasi imprescindible per a il·lustrar, i ara fins i tot per a fotografiar si sols hi afegim una càmera digital compacta i un senzill estri mecànic que ho aguanti tot estable.
Podem anar a moltes marques i models, i tota mena de preus. Però, és clar, en aquest cas es pot dir que no paguem la marca -no estem parlant de moda- i el preu es veu directament reflectit en la qualitat i la durabilitat.
No paga la pena comprar barat si ens n'hem de penedir en poc temps, és millor esperar i comprar el millor que puguem.

dimecres, 25 de març del 2009

Guies especialitzades.

Hi ha, a més de les guies generals d'ocells, de les que ja vam parlar en un altre post, guies especialitzades.
De tots els grups que tenen l'honor de posseir guies especialitzades, no hi ha dubte que els rapinyaires són el grup més sovintejat, ara mateix n'hi ha una de dominant al mercat, que, a més, ha sortit reeditada, és la de Forsman, realment una molt bona guia. També tenim la de Clark amb dibuixos d'Schmitt, de la qual en vaig parlar al meu bloc -és la de la foto- també molt interessant. Totes dues poden ser complementades amb la famosa de Porter et. al: "Flight identification of european raptors", realment molt útil, també.


dimarts, 3 de març del 2009

Cotorres.


Cotorreta de pit gris. Myopsitta monachus. S, NR.
Identificació: 30 cm.
Ocell absolutament únic a la nostra fauna. Una mena de lloro verd lluent amb cua llarga i punxeguda. Front, ventre i pit grisos. Molt cridanera.

Situació:
Localitzat, però no rar. Evidentment escapat de captivitat.
Itineraris recomanats:
Cria a alguns jardins, sobretot als que hi ha palmeres, per exemple als passejos marítims de Cambrils, Salou o jardins a Reus i Riudoms.
La foto és de la colònia dels voltants de Riudoms, el gener de 2010, en vaig comptar 21 exemplars.

dilluns, 2 de març del 2009

Ganga i Xurra.


Ganga ; Pterocles alchata; P, H; AC;
Identificació: 30 cm.
Vist de front o per darrere, sembla una mena de perdiu esvelta, però de costat, és més com una tòrtora, esvelt i bon volador. Molt característic el "pitet" taronja orlat de negre.
Situació:
Raríssim, citat uns pocs camins a la timoneda, ara desapareguda, del camp d'aviació de Valls.
Itineraris recomanats:
Planes de vegetació baixa, semideserts, timonedes.

Xurra ; Pterocles orientalis; P, H; AC;
Identificació: 3 cm.
Més gran que la ganga, una mica semblant, però amb tot el ventre negre i el pitet gris enlloc de taronja.
Situació:
Més rara encara, sols n'hem vist una, trobada morta a Bràfim.
Itineraris recomanats:
El mateix hàbitat que la ganga, indrets semidesèrtics amb vegetació baixa.

Potser també voleu veure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...