L’any 1988, gràcies a la decisiva intervenció de la Fina Masdéu i del Ramon Salvat, vàrem poder publicar, finalment, el llibre Els ocells al Camp de Tarragona. Malgrat que havia estat redactat i treballat des de 1983, no va ser fins aquell any que el Centre de Lectura es va decidir a publicar-lo.

Des d’aleshores, òbviament, el coneixement de les poblacions d’ocells al Camp de Tarragona ha variat molt, fins i tot el mateix poblament d’espècies ornitològiques ha variat i està variant.

Ara, mercès al format digital, podem oferir de forma totalment actualitzable al dia i interactiva, un recull de les dades existents sobre ocells al Camp, Quins hi ha, quan i on són i fins i tot quants n’hi ha alguns cops. Aquesta és la intenció d’aquest blog.

dijous, 31 d’octubre del 2013

L'embassament de Siurana.



Aquest embassament no és estrictament al Camp, és al Camp i al Priorat, depenent de la llera on siguem.
Però el que és clar és que en tenim accés des d'Arbolí, per exemple, i, per tant, hi podem observar ocells des del Baix Camp estant.
A més a més de l'interès ornitològic, l'embassament de Siurana té molts altres atractius, i això es nota especialment els caps de setmana de l'estiu.
El paisatge és impressionant, dels millors del País, i la natura hi és rica i variada. Quant a ocells, que és el que ens ocupa, hi podem veure aglunes espècies interessants de llocs humits, com ara bernats pescaires, ànecs, blauet, corbs marins, cabussets, etc. Però també, i això és el que el fa més especial, àligues daurades, perdiueres i marcenques, falcons, merla blava i roquera i picots garsers.
Una visita obligada, sens dubte, i de ben segur que no ens decebrà.

dijous, 24 d’octubre del 2013

L'embassament de Riudecanyes.



Al Baix Camp també hi ha un embassament; petit, de nivell massa variable, però un embassament, al cap i a la fi.
Des d'un punt de vista ornitològic, sens dubte el més interessant de l'embassament de Riudecanyes és la concentració hivernal de gavines capnegres, Larus melanocephalus. Un dels espectacles ornitològics més destacables i estètics del Camp. 
Milers i milers de gavines s'ajunten per a remullar-se en aigua dolça al capvespre. Després, se'n tornen cap a la platja de Cambrils a dormir.
Només per això sol ja paga la pena la visita a l'embassament, però s'hi poden veure moltes més coses, com ara corbs marins, blauets, cabussets, ànecs de diverses espècies, bernats pescaires, etc.
A més a més d'ocells, hi ha una bona població de tortugues de rierol.
Una visita agraïda, això sí, evitant els caps de setmana, si pot ser.

divendres, 18 d’octubre del 2013

Col·lisions.

En temps de migració és molt més freqüent que en altres períodes. Però tot l'any ens trobem ocells morts per col·lisió amb vidres.
El problema és greu, evitable en alguns casos; nosaltres hi tenim sil·luetes de rapinyaires i ho hem aturat. En d'altres casos, com en el d'aquest de la foto, és molt més difícil, ja que es tracta d'un fenòmen que a dia d'avui passa molt: Edificis desocupats, sovint amb molt de superfície de vidre.
Aquest Tord comú, Turdus philomelos, és d'ahir, però avui n'hi havia un altre al mateix lloc.
I fa pocs dies un Tudó.
Si està a les vostres mans, si us plau, eviteu-ho.

dijous, 3 d’octubre del 2013

Notes de camp.

El tema de les notes de camp; com anotar-les, gestionar-les, etc. Ha estat sempre una assignatura pendent. 
No portem massa bé el tema papers, arxius i similars. Així és que des del principi de l'activitat ornitològica, a finals dels setanta, hem anat prenent notes amb diferents formes.
De primer, la típica llibreteta  espiral amb fulls quadriculats, després, millor un bloc de fulls en blanc, per a poder dibuixar sense destorbs, però de la mateixa mida. Més tard, una mica més gran, perquè hi càpiguen dibuixos més grans i llistats més llargs amb noms científics.
Fins i tot hem arribat a fer imprimir fitxes per a evitar oblits en les dades que cal anotar.
Però anotar dades és molt més avorrit que observar, la qual cosa porta a prendre les notes directament a l'agenda i, finalment, ja només anotar les espècies més escasses, rapinyaires i poca cosa més.
Però recentment hem fet una descoberta excepcional: Ornitho.cat. Aquest portal de l'ICO és magnífic. Arribes a casa i en pocs minuts pots anotar totes les dades que has observat al llarg del dia, a tots els llocs i no solament d'ocells, sinó també de mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules i papallones.
A més, el tema més important, que és la posterior consulta i gestió es fa de forma molt fàcil i intuïtiva.
Ornitho.cat és la solució definitiva, una meravella...sols espero que un dia no "peti" el servidor i em quedi sense res!
Adjunto diverses formes que hem utilitzat al llarg dels temps per a anotar les observacions d'ocells.

Potser també voleu veure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...