L’any 1988, gràcies a la decisiva intervenció de la Fina Masdéu i del Ramon Salvat, vàrem poder publicar, finalment, el llibre Els ocells al Camp de Tarragona. Malgrat que havia estat redactat i treballat des de 1983, no va ser fins aquell any que el Centre de Lectura es va decidir a publicar-lo.

Des d’aleshores, òbviament, el coneixement de les poblacions d’ocells al Camp de Tarragona ha variat molt, fins i tot el mateix poblament d’espècies ornitològiques ha variat i està variant.

Ara, mercès al format digital, podem oferir de forma totalment actualitzable al dia i interactiva, un recull de les dades existents sobre ocells al Camp, Quins hi ha, quan i on són i fins i tot quants n’hi ha alguns cops. Aquesta és la intenció d’aquest blog.

dimecres, 21 de gener del 2009

Ànecs III.

Èider; Somateria mollissima. P, H. R.
Identificació: 65 cm.
Com que el veurem en plomatge hivernal, ens hem de fixar en trets distintius d'aquest plomatge, no pas en el tan característic de l'estiu i la primavera. Gran, més encara que un collverd, forma especial de bec, amb la punta clara.
Situació:Ja el vam citar al llibre de 1988, es veu escassament, però no és excepcional.
Itineraris recomanats: Sovint al mar, aigües tranquil·les, als ports.

Ànec cuallarg; Anas acuta. P, H. NR.
Identificació: 56 cm.
Un dels ànecs més bonics, el cos és mitjanet, però amb la cua tan llarga i el coll alt, dona la sensació de ser més gran. Molt elegant amb el seu color clar, cap i coll fosc i la zona blanca que li puja del ventre fins al clatell.
Situació: Hivernal i migrador, rar, però no pas tant com sembla.
Itineraris recomanats: Aiguamolls, litorals o no, citat als del Pla de Cabra, per exemple.
Ànec mandarí; Aix galericulata ; AC. Escapat de captivitat?
Identificació: 45 cm.
Petit anec realment difícil de confondre, espectacularment acolorit. Els mascles semblen fins i tot massa acolorits, com artificials.
Situació:
Observat un sol cop, sortint del forat d'una casa a Valls, per la seva freqüència de ser usat com a espècies ornamental i l'abundància de col·lecionistes, suposem que ha estat excapat decaptivitat.
Itineraris recomanats:
Excepcional, vist terra endins a Valls. On cria, ho fa en forats d'arbres.

Xibec; Netta rufina. P, H. NR.
Identificació: 56 cm.
Ànec bastant gran, fàcil d'identificar pel seu característic cap gran, arrodonit i vermell, amb un bec de color corall. És clar que la femella és molt més discreta, amb uns tons marrons ben discrets.
Situació:
No rar, a qualsevol riu o zona amb aigua permanent, no rebutja aigües contaminades, sempre que el grau no sigui excessiu. Corrent com a hivernal i en migració.
Itineraris recomanats:
Rius de les comarques, aiguamolls i embassaments.

Morell cap-roig ; Aythia ferina; P, H; R;
Identificació: 46 cm.
Ànec cabussador típic, és a dir, neda amb el cul enfonsat, amb la cua quasi invisible. Combinació de colors inconfusible si el veiem bé, clar al mig i fosc als extrems si el veiem de lluny. Femelles marró pel davant i gris marronós pel darrere.
Situació:
Rar, és difícil de localitzar-lo a la zona, més fàcil a grans basses o als embassaments que als rius o als aiguamolls, sempre amb presència de peixos, és clar.
Itineraris recomanats:
Grans basses amb peixos, embassaments.
Ànec capblanc, Oxyura leucocephala. AC, P.
Identificació:
Inconfusible totalment, petit aneguet d'un color marró fosc característic, amb una silueta molt especial, bec blau.
Situació:
Citat sols un parell de cops, excepcional.
Itineraris recomanats:
Llacunes interiors, embassaments, aigua dolça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també voleu veure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...