L’any 1988, gràcies a la decisiva intervenció de la Fina Masdéu i del Ramon Salvat, vàrem poder publicar, finalment, el llibre Els ocells al Camp de Tarragona. Malgrat que havia estat redactat i treballat des de 1983, no va ser fins aquell any que el Centre de Lectura es va decidir a publicar-lo.

Des d’aleshores, òbviament, el coneixement de les poblacions d’ocells al Camp de Tarragona ha variat molt, fins i tot el mateix poblament d’espècies ornitològiques ha variat i està variant.

Ara, mercès al format digital, podem oferir de forma totalment actualitzable al dia i interactiva, un recull de les dades existents sobre ocells al Camp, Quins hi ha, quan i on són i fins i tot quants n’hi ha alguns cops. Aquesta és la intenció d’aquest blog.

divendres, 10 de setembre de 2010

Sèquia Major de Vila-seca.
La Sèquia Major de Vila-seca és un espai molt interessant que ha sofert una variació enorme amb el pas dels anys.
Antigament, a la zona de la Pineda, hi havia un estany espectacular, molt gran, del qual en tenien els drets de pesca els monjos del Monestir de Poblet. Per les raons que tots coneixem de principis de fa dos segles, i com a molts altres llocs, l’estany es va dessecar pràcticament en la seva totalitat.
Posteriorment, van quedar unes restes de zones humides amb la Sèquia Major com a zona més àmplia d’aigües obertes.
La degradació ha anat augmentant amb el creixement urbanístic dels anys seixanta –ens n’hem d’adonar que som a la costa catalana- i fins i tot amb la bombolla urbanística de finals del segle passat, la que acaba d’esclatar.
Com a nota positiva, en el darrer capítol de la destrucció d’aquest espai, hi ha la instal·lació d’un camp de golf del complex Port Aventura. La part positiva es refereix a que aquesta empresa accepta de col·laborar en una certa restauració de l’espai, una restauració que, en alguns aspectes fins i tot ha millorat l'ecosistema afegint varietat.
Els efectes d’aquesta restauració es poden veure perfectament a dia d’avui, i estan ben explicats en forma de plafons sobre el mateix terreny.
El problema és que la zona és majoritàriament dins terrenys privats, i les visites sols es poden fer guiades i de forma totalment controlada. De tota manera, hi ha un petit espai, el del mirador que es pot veure a la foto, que és obert a tothom.
Per a anar-hi des de fora és fàcil, sols cal cercar els indicadors de La Pineda i tot plegat és darrere mateix del Parc Aquàtic.
Encara que només fem una petita volteta, pujant al mirador i fent una ullada per damunt del pont de la Sèquia, podem veure espècies molt interessants, com la Polla blava, la Fotja, l'Arpella, totes les espècies d’ardèids i molts ocells petits, com les boscarles, etc.
De fet, si voleu conèixer millor les espècies que s'hi poden observar podeu consultar el SOCC de Salou que fa l'Eduardo Gràcia, que es pot veure al SIOC de l'ICO, tot fent clic a l'enllaç del costat, el recorregut comença a la platja, però acaba a la Sèquia.
En definitiva, un racó que paga la pena de visitar, a més, pot ser un complement perfecte a la visita a la Torre d’en Dolça, que és molt a prop.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també voleu veure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...