L’any 1988, gràcies a la decisiva intervenció de la Fina Masdéu i del Ramon Salvat, vàrem poder publicar, finalment, el llibre Els ocells al Camp de Tarragona. Malgrat que havia estat redactat i treballat des de 1983, no va ser fins aquell any que el Centre de Lectura es va decidir a publicar-lo.

Des d’aleshores, òbviament, el coneixement de les poblacions d’ocells al Camp de Tarragona ha variat molt, fins i tot el mateix poblament d’espècies ornitològiques ha variat i està variant.

Ara, mercès al format digital, podem oferir de forma totalment actualitzable al dia i interactiva, un recull de les dades existents sobre ocells al Camp, Quins hi ha, quan i on són i fins i tot quants n’hi ha alguns cops. Aquesta és la intenció d’aquest blog.

dimecres, 25 de maig del 2022

Falciots

Falciot negre; Apus apus; E, P; NR; Identificació: 18 cm. No cal descriure gaire el falciot, de ben segur que és un dels moixons més fàcils de veure a les nostres terres. En vol, que és quasi l’única forma en què el podem veure, s’assembla a una gran oreneta tota negra, molt esvelta, ràpida, àgil i xiscladora. Amb les ales de la forma característica que li donen nom. Situació: Abundant, cria a pobles i ciutats, en esquerdes i forats d’edificis, i s’alimenta en grup, volant escandalosament els dies d’estiu. Itineraris recomanats: És pràcticament omnipresent, però als pobles i a les ciutats és on és més fàcil de veure. Val a dir que, com que es tracta d’una espècie totalment voladora –no es posa mai- és la millor indicadora del temps atmosfèric. Si vénen tempestes, simplement, se’n van on no plogui, la pluja forta els suposa la mort. Ballester ; Apus melba; E, P; NR; Identificació: 22 cm.
Ben fàcil d’identificar, sols cal descriure un gran falciot, marró i amb el ventre blanc, encara més potent i ràpid amb el seu vol. A més, el seu hàbitat és ben al contrari del falciot, totalment exclusiu. Situació: Rar, però possiblement sempre ho ha estat, ja que es tracta d’una espècie molt fidel a un determinat tipus d’ambient, que no és el més corrent. Itineraris recomanats: Cal anar a les parts més altes de la zona, especialment als cingles de les muntanyes, aleshores, el veurem amb relativa facilitat, tallant l’aire estrepitosament amb el seu vol ràpid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també voleu veure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...