L’any 1988, gràcies a la decisiva intervenció de la Fina Masdéu i del Ramon Salvat, vàrem poder publicar, finalment, el llibre Els ocells al Camp de Tarragona. Malgrat que havia estat redactat i treballat des de 1983, no va ser fins aquell any que el Centre de Lectura es va decidir a publicar-lo.

Des d’aleshores, òbviament, el coneixement de les poblacions d’ocells al Camp de Tarragona ha variat molt, fins i tot el mateix poblament d’espècies ornitològiques ha variat i està variant.

Ara, mercès al format digital, podem oferir de forma totalment actualitzable al dia i interactiva, un recull de les dades existents sobre ocells al Camp, Quins hi ha, quan i on són i fins i tot quants n’hi ha alguns cops. Aquesta és la intenció d’aquest blog.

dimecres, 8 d’agost del 2012

Niu d'Oreneta cua-rogenca.

El Pep Aguadé m'envia una foto més del seu amic Josep M. Llurba. Aquest cop és un típic niu d'Oreneta cua-rogenca, que ha fotografiat a la comarca de les Garrigues.
L'Oreneta cua-rogenca, Hirundo daurica, és una de les poques espècies d'ocells que ha experimentat -i està experimentant- un gran augment poblacional a Catalunya.
Entre els dos Atles d'ocells nidificants hi ha un augment comprovat del 629%. I és un fet que jo mateix he pogut notar, ja que he participat en l'elaboració dels dos atles.
Algunes teories apunten al canvi climàtic com a causa d'aquest augment, i no és una mala idea, ja que la cua-rogenca és una oreneta més típicament meridional, de zones més càlides.
El que sí que és ben cert és que aquest preciós moixó, que abans era força difícil de veure, ara el podem observar i escoltar fàcilment a molts pobles del Camp de Tarragona. 
Ultra el carpó, la coloració per sota i la silueta força diferent de l'Oreneta  vulgar, Hirundo rustica, a mi el que em fa adonar de seguida de la seva presència és la seva veu, que s'assembla una mica a la dels pardals comuns, i és molt diferent de la de l'altra oreneta.
Altre cop moltes gràcies per enviar-me fotos i notícies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també voleu veure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...