L’any 1988, gràcies a la decisiva intervenció de la Fina Masdéu i del Ramon Salvat, vàrem poder publicar, finalment, el llibre Els ocells al Camp de Tarragona. Malgrat que havia estat redactat i treballat des de 1983, no va ser fins aquell any que el Centre de Lectura es va decidir a publicar-lo.

Des d’aleshores, òbviament, el coneixement de les poblacions d’ocells al Camp de Tarragona ha variat molt, fins i tot el mateix poblament d’espècies ornitològiques ha variat i està variant.

Ara, mercès al format digital, podem oferir de forma totalment actualitzable al dia i interactiva, un recull de les dades existents sobre ocells al Camp, Quins hi ha, quan i on són i fins i tot quants n’hi ha alguns cops. Aquesta és la intenció d’aquest blog.

dijous, 26 de maig del 2022

Reietó i bruel.

Reietó ; Regulus regulus; P, H; NR; Identificació: 9 cm. El nom d’aquest ocell, excepcionalment, es refereix al seu aspecte, no pas a la seva veu. Se’n diu reietó perquè sembla que tingui corona. Sí, aquest és el tret distintiu més espectacular d’aquest petit i discret moixonet, al cap hi té una taca groga en les femelles i taronja en els mascles, envoltada de negre que li dóna un aspecte únic i simpàtic. A banda d’això, sols cal destacar que és molt petitó, un dels més petits que en podem trobar. Situació: A l’hivern o en migració, és força corrent en els hàbitats que li són adients. Itineraris recomanats: Boscos de tota mena, però és ben clar que serà més fàcil de localitzar a boscos formats per arbres de gran talla. Una visita hivernal a la pineda de Pi roig del Bosc de Poblet és gairebé una assegurança de veure’n. Bruel ; Regulus ignicapillus; S, P, H; NR; Identificació: 9 cm. Gairebé podríem repetir el mateix comentari que per al reietó, però en aquest cas s’ha d’afegir una cella blanca força vistent i una ratlla negra a l’ull. Tot plegat, fa un disseny força més elaborat a la cara. De tota manera, en ser nidificadora, la fenologia ens farà distingir-lo més fàcilment segons l’època de l’any. Situació: A l’hivern i en migració, tan corrent com el Reietó, però a la primavera i a l’estiu, serà l’únic que podrem veure als nostres boscos. Itineraris recomanats: El mateix que per al reietó, encara que el bruel no és tan selectiu, és freqüent a qualsevol mena de bosc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també voleu veure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...