L’any 1988, gràcies a la decisiva intervenció de la Fina Masdéu i del Ramon Salvat, vàrem poder publicar, finalment, el llibre Els ocells al Camp de Tarragona. Malgrat que havia estat redactat i treballat des de 1983, no va ser fins aquell any que el Centre de Lectura es va decidir a publicar-lo.

Des d’aleshores, òbviament, el coneixement de les poblacions d’ocells al Camp de Tarragona ha variat molt, fins i tot el mateix poblament d’espècies ornitològiques ha variat i està variant.

Ara, mercès al format digital, podem oferir de forma totalment actualitzable al dia i interactiva, un recull de les dades existents sobre ocells al Camp, Quins hi ha, quan i on són i fins i tot quants n’hi ha alguns cops. Aquesta és la intenció d’aquest blog.

dilluns, 6 d’abril del 2009

Atles.


Si hem de dedicar-nos a observar ocells a Catalunya, és una assignatura obligatòria consultar l'Atles dels Ocells nidificants de Catalunya publicat per l'ICO el 2004 a Barcelona, obra d'una colla d'autors, coordinats pel Vittorio Pedrocchi i el Joan Estrada, amb el treball de camp de quatre-cents noranta-set (497) ornitòlegs i ornitòlogues.
Una obra magnífica i de referència obligada, sobre la base de la qual hem d'adonar-nos de si les observacions que anem fent diàriament són interessants o entren dins la normalitat, per exemple. Aquest llibre no pot faltar a la biblioteca de cap ocellaire català.
És clar que, no obstant això té limitacions. Una d'elles és que es refereix, com ens indica el seu títol, únicament a espècies nidificants, tot just enguany s'ha finalitzat el treball de camp de l'obra que vindrà a solventar aquesta mancança: Per primer cop tindrem un Atles dels ocells hivernals a Catalunya. Pensem que d'atles de nidificants ja se n'havia fet un fa més de vint anys, en canvi, d'hivernals serà el primer.
Mentre esperem que els coordinadors i autors dels textos facin la seva feina i ben aviat el puguem tenir a la mà, gaudim amb el pès i la presència de l'Atles de nidificants. Les il·lustracions del Toni Llobet ajuden molt, a aquest gaudi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també voleu veure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...