L’any 1988, gràcies a la decisiva intervenció de la Fina Masdéu i del Ramon Salvat, vàrem poder publicar, finalment, el llibre Els ocells al Camp de Tarragona. Malgrat que havia estat redactat i treballat des de 1983, no va ser fins aquell any que el Centre de Lectura es va decidir a publicar-lo.

Des d’aleshores, òbviament, el coneixement de les poblacions d’ocells al Camp de Tarragona ha variat molt, fins i tot el mateix poblament d’espècies ornitològiques ha variat i està variant.

Ara, mercès al format digital, podem oferir de forma totalment actualitzable al dia i interactiva, un recull de les dades existents sobre ocells al Camp, Quins hi ha, quan i on són i fins i tot quants n’hi ha alguns cops. Aquesta és la intenció d’aquest blog.

divendres, 8 d’abril del 2011

Ocells dels Països Catalans.

Aquesta guia la presento amb molt de goig, i per molts motius.

De primer, perquè una guia en català i d'àmbit dels Països Catalans era necessària, una assignatura pendent per tal que l'ornitologia catalana accedís a la majoria d'edat.

Ja era rar que amb el gran desenvolupament de l'estudi dels ocells a casa nostra encara no existís una obra com aquesta. Una guia complerta, feta i pensada en català i des de Catalunya.

No oblidem que, per exemple, el famós "Handbook" també s'ha editat al nostre país.

També perquè, realment, està molt ben feta, les il·lustracions, encara que són a molta distància de la d'Svensson per quantitat, estan molt i molt bé. Vull dir que no hi ha tantes variacions d'edats i sexes, és clar. I els textos són clars, entenedors i prou actualitzats.

En tercer lloc, qui ho ha fet és gent ben coneguda, també personalment, i són de solvència contrastada.

A nivell més personal, m'ha fet especialment gràcia que hi surti la cita de cria de Morell de plomall, la qual cosa demostra l'esforç per l'actualització de les dades.

També és molt i molt interessant, amb els temps que corren, que té un preu del tot assequible a tothom, dada que assegura l'èxit, també.

En definitiva, una gran obra, imprescindible llibre per a qualsevol afeccionat -de qualsevol nivell- als moixons a les terres de parla catalana.

Naturalment, es pot perfeccionar, i de segur que passarà, però això no treu que cal tenir-la a casa, tenir-la i fer-la malbé a base d'usar-la.

Gràcies, Joan, Francesc i Toni, bona feina, com sempre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també voleu veure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...