L’any 1988, gràcies a la decisiva intervenció de la Fina Masdéu i del Ramon Salvat, vàrem poder publicar, finalment, el llibre Els ocells al Camp de Tarragona. Malgrat que havia estat redactat i treballat des de 1983, no va ser fins aquell any que el Centre de Lectura es va decidir a publicar-lo.

Des d’aleshores, òbviament, el coneixement de les poblacions d’ocells al Camp de Tarragona ha variat molt, fins i tot el mateix poblament d’espècies ornitològiques ha variat i està variant.

Ara, mercès al format digital, podem oferir de forma totalment actualitzable al dia i interactiva, un recull de les dades existents sobre ocells al Camp, Quins hi ha, quan i on són i fins i tot quants n’hi ha alguns cops. Aquesta és la intenció d’aquest blog.

dijous, 3 d’octubre del 2013

Notes de camp.

El tema de les notes de camp; com anotar-les, gestionar-les, etc. Ha estat sempre una assignatura pendent. 
No portem massa bé el tema papers, arxius i similars. Així és que des del principi de l'activitat ornitològica, a finals dels setanta, hem anat prenent notes amb diferents formes.
De primer, la típica llibreteta  espiral amb fulls quadriculats, després, millor un bloc de fulls en blanc, per a poder dibuixar sense destorbs, però de la mateixa mida. Més tard, una mica més gran, perquè hi càpiguen dibuixos més grans i llistats més llargs amb noms científics.
Fins i tot hem arribat a fer imprimir fitxes per a evitar oblits en les dades que cal anotar.
Però anotar dades és molt més avorrit que observar, la qual cosa porta a prendre les notes directament a l'agenda i, finalment, ja només anotar les espècies més escasses, rapinyaires i poca cosa més.
Però recentment hem fet una descoberta excepcional: Ornitho.cat. Aquest portal de l'ICO és magnífic. Arribes a casa i en pocs minuts pots anotar totes les dades que has observat al llarg del dia, a tots els llocs i no solament d'ocells, sinó també de mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules i papallones.
A més, el tema més important, que és la posterior consulta i gestió es fa de forma molt fàcil i intuïtiva.
Ornitho.cat és la solució definitiva, una meravella...sols espero que un dia no "peti" el servidor i em quedi sense res!
Adjunto diverses formes que hem utilitzat al llarg dels temps per a anotar les observacions d'ocells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també voleu veure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...