L’any 1988, gràcies a la decisiva intervenció de la Fina Masdéu i del Ramon Salvat, vàrem poder publicar, finalment, el llibre Els ocells al Camp de Tarragona. Malgrat que havia estat redactat i treballat des de 1983, no va ser fins aquell any que el Centre de Lectura es va decidir a publicar-lo.

Des d’aleshores, òbviament, el coneixement de les poblacions d’ocells al Camp de Tarragona ha variat molt, fins i tot el mateix poblament d’espècies ornitològiques ha variat i està variant.

Ara, mercès al format digital, podem oferir de forma totalment actualitzable al dia i interactiva, un recull de les dades existents sobre ocells al Camp, Quins hi ha, quan i on són i fins i tot quants n’hi ha alguns cops. Aquesta és la intenció d’aquest blog.

dijous, 15 de gener del 2009

Cabussons i cabussets.


4. Cabusset. Tachybaptus ruficollis. P, H, S. NR.
Identificació: 26 cm.
Ocell aquàtic molt petitó, rabassudet i de discreta coloració. Inconfusible amb el seu costum de capbussar-se llargues estones.
Situació:
Molts pocs sedentaris, localitzats a punts molt concrets. Molt més corrent com a hivernal o migrant a qualsevol indret d’aigua dolça més o menys gran, però que tingui peixos abundants.
Itineraris recomanats:
Eixamplaments dels rius, per exemple Francolí, Gaià, Corb o Anguera. Pedreres de Pira i Rojalons, Aiguamolls del Pla, Forat de Constantí, Torre d'en Dolça, i, en general, qualsevol lloc d’aigües lliures i netes.

5. Cabussó emplomallat. Podiceps cristatus. P, H. R.
Creuera.
Identificació: 48 cm.
D’aspecte semblant al cabusset, però molt més gran, com un ànec. També es capbussa llargues estones, però difícilment el confondrem amb cap altre perquè, a més de la mida diferent, és molt més escàs.
Situació:
A diferència del cabusset, sols hi és en pas i, més rarament, hivernal. Molt més escàs i difícil de veure, doncs.
Itineraris recomanats:
Sobretot a la tardor i a la primavera, als tolls més grans del riu Francolí i, més improbable, en algun aiguamoll una mica gran i prop de la costa, com a la Torre d'en Dolça. Embassaments, també.
6. Cabussó collnegre. Podiceps nigricollis. P, H. R. (foto a dalt)
Identificació: 28 - 34 cm.
Ocell aquàtic petit, però no tant com el cabusset, de la mida d'un xarxet. Inconfusible i espectacular si el podem veure bé, amb l'ull vermell i les plomes grogues del voltant.
Situació:
Menys corrent com a hivernal o migrant que l'emplomallat a qualsevol indret d’aigua dolça més o menys gran, però que tingui peixos abundants.
Itineraris recomanats:
Al mar o a qualsevol aiguamoll de les tres comarques, preferentment als de més a prop de la costa. Embassaments del Gaià o Riudecanyes.

7. Cabussó gris. Podiceps grisegena. P, H. R.
Identificació: 40 - 46 cm.
Una mica més petit que l'emplomallat i amb el coll més curt. També es capbussa llargues estones, però tendeix més a fer el saltironet.
Situació:
També sols hi és en pas i, més rarament, hivernal. Molt més escàs i difícil de veure que tots els altre cabussons.
Itineraris recomanats:
Sobretot embassaments, però també al mar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també voleu veure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...