L’any 1988, gràcies a la decisiva intervenció de la Fina Masdéu i del Ramon Salvat, vàrem poder publicar, finalment, el llibre Els ocells al Camp de Tarragona. Malgrat que havia estat redactat i treballat des de 1983, no va ser fins aquell any que el Centre de Lectura es va decidir a publicar-lo.

Des d’aleshores, òbviament, el coneixement de les poblacions d’ocells al Camp de Tarragona ha variat molt, fins i tot el mateix poblament d’espècies ornitològiques ha variat i està variant.

Ara, mercès al format digital, podem oferir de forma totalment actualitzable al dia i interactiva, un recull de les dades existents sobre ocells al Camp, Quins hi ha, quan i on són i fins i tot quants n’hi ha alguns cops. Aquesta és la intenció d’aquest blog.

dimarts, 13 de gener del 2009

Justificació.

Fa molt de temps que vam començar a publicar treballs sobre el poblament ornític del Camp i la Conca de Barberà, concretament, els llibres "Els Ocells a l'Alt Camp" el 1982, "Els Ocells al Camp de Tarragona" el 1988 i "els Ocells de la Conca de Barberà", el 2004. Com a complement, podem comptar el llibre "Muntanyes de Prades, paisatge i fauna" i els catàlegs d’ocells de la Conca, de l'Alt Camp o de les Muntanyes de Prades, a més d'algun article sobre rapinyaires, gavines o altres més, també monogràfics o referits a espais concrets, espècies o famílies.
Així mateix, hem treballat en els dos Atles dels ocells nidificants i en l'Atles d'hivernals, tot fent quadrícules de la Conca, l'Alt Camp i el Baix Camp. En el volum d'ocells (12) de la Història Natural dels Països Catalans, en el SOCC de l'ICO des que va començar, amb itineraris a l'Alt Camp, a la Conca de Barberà i al Baix Camp, i en el projecte SACRE de la SEO des de 1997. També aportem cites amb regularitat als l’Anuari de l'ICO i als fòrum com "Auscat", "Moixons" o "Rapaces ibéricas".
Tots aquests treballs, s’han fet moguts per la consciència de la gran manca que hem trobat en la divulgació del coneixement ornític d’unes comarques tan interessant com desconegudes des d’aquest punt de vista. Un cop més, veiem com aquesta manca de coneixement i, sobretot, de divulgació del mateix, es fonamenta en el tradicional i cada vegada més gran desequilibri territorial del nostre país.
De la mateixa manera, i pels anys en què han estat publicats, lògicament, han vist la llum en format paper, en forma de llibres únics, parts de llibres o articles en revistes especialitzades. En canvi, els mitjans d'avui ens permeten de publicar un treball d'aquesta mena en un format molt més interactiu i fàcilment accessible. Un bloc és potser el mitjà més adient per a mantenir un catàleg actualitzat i exhaustiu sobre la presència d'ocells a les nostres comarques, ja que ofereix l'oportunitat d'anar recollint informació de moltes fonts, d'anar-la actualitzant amb suficient periodicitat i, encara més, de fer-la totalment accessible des de qualsevol lloc.
Així doncs, hem cregut oportú encetar ja la tasca de fer un treball global sobre els ocells del Camp (Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès) i la Conca de Barberà, complementant i millorant notablement els treballs editats en paper del mateix tipus sobre aquestes comarques .
Les comarques del Camp i la Conca de Barberà són força variades quant a fauna, els seus biòtops es troben encara força ben conservats i la pressió humana, malgrat ser molt forta a la costa és encara molt menor a l'interior.
No obstant això, en els darrers anys, hi ha un desenvolupament exponencial, tant des del punt de vista turístic com pel que fa a indústria i infrastructures, tot plegat fa que la conservació dels seus valors naturals sigui de la màxima importància, malgrat que diversos projectes de molt d’impacte amenacen la Natura o ja l’estan malmetent greument.
El Camp i la Conca ja no són el que eren, en pocs anys, s’han transformat i s’estan transformant molt...
Encara hi som a temps? Potser paga la pena adonar-nos que no sols les pedres s’han de conservar, també les plantes, els animals...i les persones!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també voleu veure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...